Direct naar de inhoud van deze pagina

Melanie voor kinderen

echt leuk dat de bibliotheek meer doet dan boeken uitlenen
“Dankzij Vianenvoorelkaar.nl lees ik nu hier in de bibliotheek voor.”

Ik praat met een sympathieke, vriendelijke begin-veertigster met een prettig stemgeluid. Ze loopt door de bibliotheek, vraagt kinderen om zelf hun favoriete boek te kiezen en gaat dan met hen in een gezellig hoekje zitten voorlezen. "Het mooie is, dat je hier echt mensen uit alle lagen en kleuren van de maatschappij ziet en boeken zijn natuurlijk sowieso altijd leuk." Mensen komen zelden specifiek voor het voorleesuur, dus het is voor kinderen een welkome verrassing en Melanie pakt het heel open en vrijblijvend op. Ik zie verschillende kinderen al snel hun verlegenheid vergeten en genieten van Melanie 's verhaal uit hun favoriete boek.Soms zit ze met 1 kind te lezen. Een andere keer zitten en staan er zo'n 3-4 kinderen om haar heen. Ook de leeftijd van de kinderen kan sterk verschillen; "Ik heb ook wel eens een 11-jarige voorgelezen".

Hoe het zo is gekomen?

Melanie heeft ons eens op de markt zien staan en omdat ze bijdragen aan de gemeenschap belangrijk vindt, heeft ze zich ingeschreven."Vianenvoorelkaar.nl is een fijn werkend, laagdrempelig systeem. Je krijgt regelmatig mailtjes met vacatures en er staan altijd wel leuke dingen bij. Maar ik zocht iets met veel flexibiliteit, want ik ben voor mijn werk vaak weg en ook regelmatig voor langere tijd in het buitenland. In die tijd is er gelukkig altijd wel iemand, die mijn voorleesbeurt overneemt". Melanie werkt als ZZP-er voor organisaties in de humanitaire sector: ik help ze met voorbereiding, assessments, projectplan, evaluaties e.d. ter voorbereiding op rampen (zoals overstroming, aardbeving, typhoon e.d.) om de risico's te verlagen. Daarnaast helpt ze als bestuurslid van Counting Flowers met de marketing en communicatie. Dit is een organisatie die prachtige sjaals uit natuurlijk materiaal verkoopt, handgemaakt door minder bedeelde mensen in arme(re) landen. Het doel is om deze mensen te helpen meer inkomen te verkrijgen en daarmee financieel weerbaar te maken.

Dit is echt een luizenbaantje

"Dit is echt een luizenbaantje, zo eens in de 14 dagen een half uurtje. Juist omdat ik vaak druk ben, is het zo geweldig om op deze manier in de bibliotheek voor te lezen." Ik vind het echt leuk dat de bibliotheek meer doet dan alleen boeken uitlenen. Het is ook een mooie omgeving en een gezellige plek voor iedereen in Vianen dankzij alle betrokken staf en vrijwilligers.

als iedereen hier iets doet, dan hebben we het als gemeente goed voor elkaar

Melanie raadt iedereen in Vianen aan om zich in te schrijven op Vianenvoorelkaar.nl: " Het is echt heel divers wat langskomt en als iedereen hier iets doet, dan hebben we het als gemeente goed voor elkaar

Dankjewel Melanie voor je openheid en gastvrijheid. En dankjewel dat we in jouw gezellige huis, vlak om de hoek van de bibliotheek, dit gesprek konden voeren; onder het genot van kamillethee en speculaas.

Femke Sikkema_vdWall

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen