Direct naar de inhoud van deze pagina

Marleen helpt met taal

"Ik help mensen met het leren van de Nederlandse taal"

Op zaterdag loop ik de bibliotheek in om Marleen te ontmoeten. Marleen is vrijwilliger bij het Taalhuis, waar ze volwassenen helpt met de Nederlandse taal. Marleen is 27 jaar en woont sinds een half jaar in Vianen, maar kende Vianen al langer middels haar vorige werk hier in Vianen. Dat ze mensen helpt met taal is niet raar. In haar dagelijks leven is ze leerkracht waar ze les geeft aan de kleuters. Maar in eerste instantie was ze helemaal niet van plan om dit soort vrijwilligerswerk te doen. Marleen kwam bij Vianenvoorelkaar via een flyer in een huis-aan-huisblad. Ze las daar over boodschappen doen voor iemand of een kopje koffie drinken met ouderen en dacht dat vind ik wel leuk om te doen. Op Vianenvoorelkaar.nl kwam ze toen de hulpvraag tegen van het Taalhuis en dat sloot meer aan bij haar baan. 'Voorheen heb ik in Leerdam ook iets soortgelijks gedaan, dus had ik al mijn certificaat voor taalcoach' zegt Marleen. 'Dus toen heb ik daarop gereageerd en nu help ik 1 keer in de 2 weken op zaterdag bij het Taalhuis'.

En dat doet ze op verschillende manieren. Met boeken die in de bibliotheek liggen of boekjes van het Taalhuis zelf maar ook online via oefenen.nl. Er komen verschillende mensen die allemaal op een ander niveau de Nederlandse taal beheersen. Mensen die nog heel weinig weten van de Nederlandse taal, maar ook hoogopgeleide vrouwen uit het buitenland die schrijfoefeningen willen doen.

"Laatst was ze geslaagd voor een onderdeel, en dan omhelst ze me"

Als ik aankom is Marleen nog in gesprek met Karima. Zij is op dit moment bezig met haar inburgeringsexamen. Het inburgeringsexamen bestaat uit verschillende onderdelen en voor al die onderdelen moet ze slagen. Op dit moment helpt ze Karima met haar portfolio voor de ori├źntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt. Het is heel dankbaar werk. Karima heeft thuis geen computer, maar de resultaten van de examens worden online gecommuniceerd. Dus kijkt Marleen samen met haar. 'Laatst was ze geslaagd voor een onderdeel, en dan omhelst ze me', zegt Marleen. 'Dan weet je weer extra goed waarom je dit doet'.

Daarom doet Marleen vrijwilligerswerk omdat ik het leuk vind om mensen, zoals Karima, te helpen. 'Dat geeft mij ook een goed gevoel; de hulp is niet voor niks geweest. In het onderwijs heb ik meestal rond de 25 kinderen in mijn klas en bij het taalhuis heb ik de luxe om op 1 of 2 mensen te focussen. Je ziet ieder succesmoment en iedere vooruitgang. In het onderwijs mis ik dat wel eens, die individuele aandacht voor ieder kind, elke dag.'

Marleen is een relatief jonge vrijwilliger. 'Dat is soms ook fijn voor de mensen die komen, Karima is 4 jaar jonger dan ik en zo hebben we het soms ook over andere dingen. Daarnaast nemen sommige hun kinderen mee en daar maak ik dan vaak een praatje mee'.

Als laatste een tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen maar niet weten hoe. 'Neem eens een kijkje op Vianenvoorelkaar.nl. Het is de makkelijkste manier om met anderen in contact te komen'.

Over het Taalhuis

Het Taalhuis is er voor iedereen die aan de slag wil met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. En voor iedereen die handiger wil worden met de computer, internet en de digitaleoverheid. Om zelf te leren of om anderen daarbij te helpen. Zodat iedereen de kans heeft om volop mee te doen.

In het Taalhuis ontmoeten mensen elkaar. Mensen die willen leren en mensen die hen daarbij willen helpen. Er zijn ook computers om op te oefenen, speciale leesboeken, oefenmateriaal en andere hulpmiddelen.

Voor meer informatie over het Taalhuis kun je klikken op de volgende link.
https://www.bibliotheeklekijssel.nl/taalhuis/taalh...


Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen