Direct naar de inhoud van deze pagina

blijmakers ZorgSpectrum

Geweldig dat er "dierenvrijwiligers" langskomen met hun hond

Het is wetenschappelijk bewezen dat dieren, met name honden, een grote bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van leven bij mensen met dementie.Daarom is het ook geweldig dat bij ZorgSpectrum op de locaties Hof van Batenstein en De Plataan, er drie vrijwilligers zijn die langs komen met hun honden. Zij vonden elkaar onder andere via onze site vianenvoorelkaar.nl.

IK LAS DE OPROEP VIA DE WEBSITE EN VOND HET GELIJK BIJ MIJ PASSEN

ZorgSpectrum locatie De Plataan heeft een eigen 'huishond': Coco. Drie keer per week komt vrijwilliger Priscilla om samen met een bewoner de hond uit te laten. Verder wordt hij goed verzorgd door de medewerkers. Ook is er Snuf, het konijn, waar de bewoners gek op zijn.Jan Zom is één van de vrijwilligers die reageerde op de oproep van ZorgSpectrum via www.vianenvoorelkaar.nl Jan: "Ik las de oproep via de website en vond het gelijk bij mij passen. Mijn Labrador Roxy is heel vriendelijk voor anderen en vindt het heerlijk vertroeteld te worden. Aan de bewoners is goed te merken of ze zelf een hond hebben gehad of hier in ieder geval affiniteit mee hebben. De meesten van hen reageren heel enthousiast op de honden. Zij lopen naar ze toe, aaien de honden en mogen ze ook soms een koekje geven.


"Daar is hij weer"
IK LEER BEWONERS OOK AL WAT BETER KENNEN

De vrijwilligers met honden die al wat langer komen, worden inmiddels ook herkend door de bewoners. Niet altijd weten zij de namen meer, maar vaak hoor je ze zeggen: 'kijk, daar is hij weer!' Voor Jan is het contact met bewoners belangrijk: "Ik leer bewoners ook al wat beter kennen. Je raakt met elkaar vertrouwd en ik zie met wie Roxy een 'klik' heeft. Dat werkt vaak van twee kanten. Een praatje over de honden is dan snel gemaakt. Een bezoekje op de afdeling duurt vaak niet langer dan een half uur, maar is voor de bewoners een fijn moment. "Je ziet hen opleven en dat doet familie en medewerkers heel goed. Ook voor mij is het fijn te zien dat ik met mijn bezoek veel kan betekenen voor deze mensen."Kortom, bewoners en medewerkers kunnen inmiddels niet meer zonder deze vrijwilligers en hun honden! Elly Versteegh

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen